Kunst ontdekken in de plantentuin Meise: Tip 2

« Terug naar het overzicht

  • Prijs: 3,5 euro
  • Duur: 2 uur

DE HAGEDIS 

 

De keuze van Eric 

FedOS vzw en de Plantentuin hebben een prachtig parcours uitgezet in het kasteel, de serres en het gehele park in Meise. Op verrassende plekken duiken kunstwerken op en de diversiteit van de werken is zeer groot. Cultuur in de natuur! Maar opeens duiken er ook een paar dieren op. Langs een bospaadje door het dichtbegroeide Rododendronbos. Hoewel: bij het naderen blijken het best wel speciale dieren te zijn. Herkenbaar en vreemd tegelijk. Ze hebben vleugels en sprieten en vele pootjes... maar opeens herken je ook een schroef of de bek van een nijptang! 

Het werk van Leo Van Rossum en de leden van zijn groep Den Overkant is daardoor heel veelzijdig: conceptueel en toch ook heel esthetisch, grappig en wonderlijk, speels én met een heel duidelijk idee. En een echte ontdekkingstocht langs dat bospad, want er blijven maar dieren opduiken! 

Voor de foto heb ik er één moeten kiezen: dat is de hagedis geworden. Omdat hagedissen lekker lang stil blijven zitten, kan je uitgebreid naar alle details kijken. De vorm en het lijnenspel vind ik erg mooi bij dit dier. Voel ik zelfs verwantschap, omdat ik onbewust mijn poten op dezelfde manier in het zand poot?  

Ik belde Leo Van Rossum voor een beetje meer uitleg: 

 

Dag Leo, wie of wat is eigenlijk Den Overkant? 

Leo: Wij zijn een groep vrienden uit Zoersel, die jaarlijks een Kerstgebeuren in elkaar knutselen in het bos bij het gehucht Einhoven. Er is een Kerststal bij de Boskapel en daar vlakbij een verhaal voor jong en oud in de vorm van een wandeling door het bos. In de beginjaren was het enkel een kerststal die ik zelf maakte, maar elk jaar werd het groter: met een heel verhaal erbij, verschillende mensen die komen meehelpen. Inmiddels zijn we een aparte themaclub geworden - 'Den Overkant' - die ook lid is van FedOS. 

 

Werken jullie altijd met oude metalen en ander recupmateriaal 

Leo: Niet altijd, maar wel vaak. Voordien werkte ik altijd met plantaardige materialen, zoals bij de vogels die je naast het kasteel in Meise kunt zien. Hun vleugels zijn gemaakt van takken. Maar het werken met dat recyclagemateriaal is heel plezant. Soms zie je een stuk metaal en dan denk je: dat lijkt wel de vleugel van een buizerd. En dan ga je zoeken naar andere materialen voor de kop of de poten. Alle dieren zijn gemaakt van gevonden materialen, niets is gekocht. Zelfs de verf die we hebben gebruikt, zijn restjes die we van mensen hebben gekregen. 

 

En de natuur is altijd jouw inspiratie? 

Leo: Ja, maar ik weet niet zo goed waarom. Een mens zit zo ineen, zeker? Ik heb altijd een sterke band gehad met de natuur en heb vroeger ook landbouwschool gevolgd. Maar het is niet mijn bedoeling om kunst te maken. Ik knutsel gewoon dieren ineen. Dan maak ik een beest met zes poten en ogen en voelsprieten en dan zeg je: het is een insect! In het begin waren het geen bestaande dieren, ze waren op niks gebaseerd, zoals de draakjes. Maar de laatste tijd zoek ik online ook foto’s van echte dieren. En die probeer ik dan na te maken met recyclagemateriaal. Dat is een stuk moeilijker.  

Ik vind het heel leuk dat je die hagedis hebt uitgekozen, want die vind ik zelf ook best geslaagd. Hij is mooi, omdat hij zo simpel is. Net als de hooiwagen, die daar ook ergens in de boom hangt. Je moet goed kijken om hem te zien. Die dieren zijn allemaal uniek, ik zou ze niet kunnen maken op bestelling: het is geen seriewerk. Weet je, ik maak ze vooral voor mijn plezier, omdat het zo plezant is om te doen. Anders stop ik er morgen mee! 

 

Dank je wel Leo, voor dit gesprek en voor de mooie werken in het Kunstparcours van Natura Inspiratus! 

 

Tot eind september kan je de dieren van Den Overkant nog ontdekken in de Plantentuin van Meise. Naast de dieren langs het Rododendronpad (nr.8 op de kaart), is er van hen ook werk te zien vlakbij het Kasteel van Bouchout (nr.24).  

Daarna vliegen en kruipen ze weer terug naar Zoersel, waar ze later dit jaar zullen opduiken in het Kerstgebeuren van 2020. Die boswandeling is 24/24u te bezoeken van 6 december 2020 t/m 6 januari 2021, met start aan de Boskapel aan de Herentalsebaan in Zoersel. Tijdens de Kerstvakantie zijn er ook wandelingen met een gids (afhankelijk van de covid-19 situatie tegen die tijd). Houd online de agenda van UiT in Zoersel in de gaten!