Kunst ontdekken in de plantentuin Meise: Tip 4

« Terug naar het overzicht

  • Prijs: 3,5 euro
  • Duur: 2 uur

GEDURFDE KUNST MET LISE IN PLANTENTUIN MEISE

Lise kiest voor de 'Natura Inspiratus 3' van Kamiel van Damme van Sjarabang vzw, die je kunt ontdekken in de galerij.

FedOS vzw en de Plantentuin hebben een prachtig parcours uitgezet in het kasteel, de serres en het gehele park in Meise. Op verrassende plekken duiken kunstwerken op en de diversiteit van de werken is zeer groot. Eén van de deelnemende organisaties is Sjarabang vzw.

Sjarabang is een inclusief creatief atelier waar KUNST-EN CULTUURPARTICIPATIE  van mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking bevorderd wordt, zowel op een actieve als een passieve manier. Ze zien kunst als een perfect middel tot ontmoeting: van mensen met en zonder beperking, van mensen van alle leeftijden, met verschillende huidskleuren en diverse sociale achtergronden. Sjarabang wil zo zijn steentje bijdragen tot een verdraagzame en open samenleving waar iedereen zich thuis voelt.

"Dit straalt hun expo langs alle kanten uit! De werken vertegenwoordigen allerlei stijlen, kleuren, smaken,… maar vormen samen één mooi geheel. Er zitten heel wat durvers tussen de kunstenaars én dat spreekt mij erg aan.

Het werk van Kamiel Van Damme, we noemen hem ondertussen de Ensor van Sjarabang vind ik enorm leuk om naar te kijken. Je vindt enorm veel lijnen en details in zijn werk in combinatie met explosieve maar toch harmonische kleuren. Bij het werk Natura Inspiratus 3 zullen verschillende bezoekers wel eens gniffelen of met hun hand voor hun mond een blozende ‘Oeh’ laten ontsnappen. Misschien hadden sommige bezoekers liever wat meer vijgenbladeren op het doek willen zien, maar ik wil het werk (en de kunstenaar) graag in de bloemetjes zetten met dit interview!

Ik belde Kamiel Van Damme voor een beetje meer uitleg."

Dag Kamiel, jij bent lid van Sjarabang, kan je hier iets meer over vertellen ?

Het maken van eigen werken is begonnen in Sjarabang. Ik ben met mijn vrouw gaan kijken naar hun werking en ben er gebleven. Ondertussen ga ik al een 7-tal jaar naar hun ateliers. De sfeer tijdens de ateliers zijn altijd zeer fijn. We komen binnen, drinken een koffietje en doen een babbeltje. Dát vind ik goed aan Sjarabang: de mensen moeten zich er goed voelen! Iedereen gaat naar zijn plekje en begint te werken.  We krijgen een opdracht, maar niets moet. De ateliers zijn heel vrij en iedereen wordt op maat begeleid. Zo krijg je de mogelijkheid om in een eigen stijl iets te bereiken. Er wordt niets opgedragen en de opdrachten zijn altijd in samenspraak. De geest van de ateliers is écht bijzonder!

Ben je al lang bezig met kunst?

Voor mijn job was ik aan het werk als onderwijzer in de 3e graad. Met mijn leerlingen was ik 2u per week bezig met expressie tijdens het vak plastische opvoeding. We gingen aan de slag met heel uiteenlopende materialen. Ik ben dus al een hele tijd bezig met kunst.

Wat staat er op het werk?

Dit werk heb ik al een tijdje geleden gemaakt. Marleen of Nicole van Sjarabang liet me een bestaand schilderij zien van Bernard Buffet en ik kreeg de opdracht om er een eigen versie van te maken. Er staat dus veel meer op dan op het oorspronkelijke werk. Ik voeg er graag wat humor aan toe, alsook kleine dingen die me inspireren. Je ziet onder de stoel een grote spin op een spinnenweb en als je goed zoekt kan je ook een muis terugvinden. Zo’n dingen uit de natuur trekken me aan!

Bij het maken van een nieuw schilderij begin ik altijd met het essentiële. Dat heb ik hier ook gedaan. Ik ga spontaan te werk, ik begin willekeurig te tekenen en geleidelijk aan komen er vanzelf tekeningen uit mijn potlood tot het mee de inhoud van het werk vormt. Daarna vul ik alles op met felle kleuren.

Ik werk heel graag met kleur. Zo leg ik accenten op bepaalde dingen die eruit moeten springen. Kleur primeert in mijn werk!

Wist je dat ik zelf ook op het schilderij sta? Rechts- boven de figuur met het groen kleedje, dat ben ik! Ik vind het leuk om mezelf in mijn werk af te beelden zonder dat het opvalt.

Het origineel werk van Bernard Buffet:

Hoe heeft de natuur jou geïnspireerd?

Eigenlijk spreekt alles mij aan. Elk thema is voor mij interessant. Waar ik vooral aan denk bij het maken van een werk, is wat ik wil bereiken en wat mijn doel is van het werk. Binnen het brede thema van natuur, spreken de seizoenen mij sterk aan, maar ook planten, bloemen, spinnen, de webben die spinnen maken, vlinders,… Eigenlijk alles wat integrerend en mooi is. Bij bomen haal ik ook veel inspiratie voor het maken van beelden en het vormen van gezichten.

In corona heb ik veel houten werkjes thuis gemaakt. Elk gezichtje uit hout had een andere gezichtsuitdrukking.  Daarnaast maaik ik ook wenskaartjes voor jarigen,… Ze zijn eenvoudig, maar springen in het oog!

Geïnteresseerden in mijn werk, kunnen altijd contact opnemen met Sjarabang: www.sjarabangvzw.be

Om af te sluiten, een laatste vraag: Wat vind je het belangrijkste bij het maken van kunst?

Op nummer één staat het plezier dat ik beleef tijdens het maken én dat mijn kunst andere mensen een plezier doet als ze komen kijken!