Zoek een activiteit

FedOS Nationaal

Federatie
Onafhankelijke
Senioren vzw

Zaterdagplein 6
1000 Brussel

Tel.: 02 218 27 19
Fax: 02 219 98 43
info@fedos.be

Daguitstap vrijdag 2 maart de Eifel en de Ardennen speciaal

« Terug naar het overzicht

Vroeger waren op deze plek, in het Rurtal, bossen, weilanden en landbouwgrond maar ook dorpjes. Doordat er vaak overstromingen optraden is er begin 1900 besloten een stuwmeer aan te leggen om deze overstromingen tegen te gaan. Hier is de Rursee, de Rurstausee, ontstaan. 

In de loop der tijd ontstonden zo de Rurtalsperre en de verderop gelegen Urfttalsperre, in de aansluitende Urftsee. Hier stroomt de rivier de Urft uit richting Gemünd. De NS-Ordensburg Vogelsang is een voormalig opleidingskamp van de NSDAP in de Duitse Eifel, vlak bij de Belgische grens. De burcht is tussen 1934 en 1936 gebouwd naar ontwerp van Clemens Klotz. Het begrip Ordensburg ontstond naar aanleiding van de behoefte van de partij en het staatsbestuur, om zich sterkere symbolen uit de Duitse geschiedenis eigen te maken en ze ideologisch een andere uitleg te geven. Tot 1939 werden in de Vogelsang vijfhonderd SA'ers (Ordensjunkers) opgeleid, onder andere in rassenfilosofie en lichamelijke opvoeding. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het complex in gebruik als kazerne van de Wehrmacht. 

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Vogelsang een militair oefengebied, eerst voor de Britten en na 1950 voor de Belgische krijgsmacht. Ook de Nederlandse Landmacht verbleef er veelvuldig. In 2006 werd het monumentale complex als onderdeel van het Nationalpark Eifel opengesteld voor het publiek. Op 11 september 2016 werd een jaren durende renovatie afgerond en is er een museum geopend. Het museum is dagelijks geopend.

In 2015 werd bekendgemaakt dat een gedeelte van de voormalige eliteschool van het Derde Rijk zou worden omgevormd tot een opvangcentrum voor asielzoekers. U kunt op eigen gelegenheid het hele complex bekijken. Bekijk monumentale, indrukwekkende gebouwen. Proef de geschiedenis en de beklemmende sfeer van het “duistere” verleden van het opleidingsinstituut. Er zijn zowel vaste als wisselende tentoonstellingen te bezoeken. Ook is op het complex het Rode Kruis Museum gevestigd. Prachtige, onder architectuur, gebouwde gebouwen en pleinen. Adembenemende uitzichten en vergezichten, zo kijk je uit over de prachtige Urftsee. Prachtige natuur, het is er allemaal! Hier is ook gelegenheid om de lunch te nemen. 

We rijden met de trein dwars door het midden van de Eifel naar Dahlem en bezoeken vervolgens Ars Kripanna in Buellingen. De tentoonstelling bestaat uit twee delen. Ars Krippana (kerststallen) en Ars Figura (porseleinen poppen) zullen vooral meisjes/vrouwen aanspreken, terwijl Ars Technica met zijn diorama's van vooral treinen eerder voor een mannelijk publiek bedoeld lijkt. De tentoonstellingen zijn veel groter en veel interessanter dan je zou verwachten. We rijden het oosten van België binnen, de Duitstalige Gemeenschap, ook wel de Oostkantons genoemd en dat grenst aan Duitsland, Nederland en het Groothertogdom Luxemburg. De officiële voertaal in de administratie, scholen en rechtbanken is Duits. In de negen gemeenten van de DG leven zo’n 76.000 inwoners, op het snijpunt van twee culturen: de Germaanse en de Romaanse. Vandaar het gezegde dat de Oost-Belgen “werken als Duitsers en leven als Fransen”: het zijn harde werkers maar ook levensgenieters. De grootste toeristische troeven zijn de voortreffelijke gastronomie en het schitterende landschap. Omdat de DG veel waarde hecht aan grensoverschrijdende samenwerking is zij ook aangesloten bij de Euregio Maas-Rijn en de Grote Regio. We doorkruisen de streek, een deel van de Ardennen, die ook de Belgische Eifel wordt genoemd. We dineren in een goed restaurant en rond 21 uur zijn we terug thuis. 

Practisch:

Vertrek vrijdag 2 maart: Maaseik C.C. 08.30 u. , Neeroeteren Maaseikerlaan bij de Spar 08.40 u en As a d Kerk 09.00 u.

50énM prijs: € 55 inbegrepen gidsen, inkomgelden, en diner.

Over te maken op rekening 50énM: BE53 7350 2872 8253. De vereniging is niet aansprakelijk voor gebeurlijke ongelukken, lichamelijke en/of materiële schade. Inschrijven zo spoedig mogelijk. Vol=Vol en dat is maximaal 48 deelnemers

Bel: Yvonne 089-56.40.86 of 0472-69.17.15 of Simone 089-56.42.02 of 0498-40.95.75 of Elvire 0476-31.16.44 

 

Inschrijven voor deze activiteit