Zoek een activiteit

FedOS Nationaal

Federatie
Onafhankelijke
Senioren vzw

Zaterdagplein 6
1000 Brussel

Tel.: 02 218 27 19
Fax: 02 219 98 43
info@fedos.be

Djamila Gassoian exposeert in de kantoren van FedOS vzw

« Terug naar het overzicht

Expo Djamila Gassoian

Op zijn minst kunnen we Djamila multicultureel noemen. Tijdens haar parcours heeft ze zich kunnen verdiepen in en verrijken met de Armeense, Koerdische, Georgische en Russische cultuur. In plaats van deze culturen hiërarchisch te ordenen, verkiest ze het essentiële uit elke cultuur te halen en deze te laten opgaan in mekaar.
Djamila is van oordeel dat de reden waarom elke van deze culturen heeft stand gehouden, schuilt in hun diepgang en het daarom meer dan enige moeite waard is om ze van dichtbij te bestuderen en het beste eruit te halen.

Als kunstenares combineert en werkt ze graag met verschillende materialen (pastel, houtskool, Chinese inkt, olieverf, acryl, …). Djamila creëert diepzinnige werken zowel wat kleur als contrast betreft. Vrouwen vormen vaak het onderwerp van haar schilderijen. De vrouw in al haar grootsheid en macht in het algemeen. Djamila accentueert voornamelijk de kracht en de energie die een vrouw kan uitstralen, maar ook de mishandeling, de onderdrukking en de miskenning van de vrouw gedurende millennia lang. Vrouwen die voortdurend trachten op te staan en hun plaats in deze samenleving trachten te vinden en zich zodoende te emanciperen. Door de ogen van een vrouw, is het lot van het menselijk wezen die haar constant bezig houdt. Ze probeert haar focus te leggen op de drie belangrijkste vragen in ons leven: waarom zijn we uitgenodigd door dit leven? Voor hoelang? Hoe moeten we het interpreteren? Volgens Djamila, heeft ieder van ons een kracht diep vanbinnen, een licht. Het is onze innerlijke wereld, onze luciditeit die ons vormt tot wie we zijn, om te kunnen uitgroeien tot de persoon die we zijn en die zo de essentie van ons naar boven brengt.

Djamila schildert sedert een vijftiental jaren. Zo volgde ze een driejarige opleiding beeldende kunst aan het St. Luc - Instituut te Luik, waar ze tevens tekenen en kustgeschiedenis volgde.

Naast het schilderen heeft Djamila ook een andere passie, namelijk het schrijven. Sinds haar prille jeugd trok ze graag de bergen in waar zich kon isoleren van de rest van de wereld om er te mediteren en zich te herbronnen, en waar ze onbezorgd haar innigste gedachten en beschouwingen op papier kon neerpennen. 

Openingsreceptie 2 maart

Op 2 maart om 17u wordt deze expo in de kantoren van FedOS vzw officieel geopend in het bijzijn van Djamila. Wie erbij wil zijn, gelieve een seintje te geven via wouter@fedos.be