Zoek een activiteit

FedOS Nationaal

Federatie
Onafhankelijke
Senioren vzw

Zaterdagplein 6
1000 Brussel

Tel.: 02 218 27 19
Fax: 02 219 98 43
info@fedos.be

Donderdag 28 februari Bezoek aan het Afrikamuseum in Tervuren en de kazerne Dossin in Mechelen.

« Terug naar het overzicht

UITVERKOCHT

De tentoonstellingshallen waren de thuisbasis van genaturaliseerde dieren, geografische monsters, grondstoffen, Congolese etnografische en artistieke objecten en kunstvoorwerpen gecreëerd in België. Een Afrikaans dorp werd nagebouwd in het park en dit was de thuisbasis van Congolese individuen gedurende de dag. Zeven van deze Congolezen stierven tijdens hun verblijf in het dorp.

Leopold II zag het museum als een propagandamiddel voor zijn koloniale project, gericht op het aantrekken van investeerders en het winnen van de Belgische bevolking. Het was in 1898 dat de tijdelijke tentoonstelling het eerste permanente museum van Congo werd. Het instituut heeft altijd het dubbele doel gediend van een museum en wetenschappelijk instituut. Al heel vroeg bleek het Paleis der Koloniën te klein. Leopold II riep de diensten van Charles Girault, architect van het Petit Palais in Parijs, op en begon aan een ambitieus bouwprogramma. De plannen waren voor een complete site met een nieuw museum van Congo, een wereldschool, een congrescentrum, een station, Chinese paviljoens en een sportcentrum. De meerderheid van de winsten uit het Koninklijke privédomein van Congo werden gebruikt voor de bouwprojecten in België. Toen de onafhankelijkheid werd uitgeroepen, werd de naam veranderd in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, met een breder scala aan studies. Zelfs vandaag zijn twee derde van het personeel en het budget van het AfricaMuseum gewijd aan wetenschappelijk onderzoek.

De Dossinkazerne in Mechelen werd in 1756 gebouwd in opdracht van Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk, om er Oostenrijkse soldaten onder te brengen. In 1936 kreeg de kazerne de naam van de bevelhebber van dit regiment tijdens de Eerste Wereldoorlog: Luitenant Generaal Emile de Dossin de Saint Georges. De functie van de kazerne tussen mei 1940 en juli 1942 blijft een raadsel, maar hierna kreeg het gebouw een zeer sinistere herbestemming. Net als Vught of Westerbork in Nederland en Drancy in Frankrijk, werd de kazerne uitgekozen als Sammellager, verzamelkamp voor Joden, Roma en Sinti. De centrale ligging van de kazerne (precies tussen Antwerpen en Brussel, waar de meeste joden woonden), de spoorlijn naast de kazerne en de gesloten structuur maakten deze locatie tot het ideale deportatiecentrum. Tussen juli 1942 en september 1944 werden er 25.274 joden en 354 Roma en Sinti verzameld en weggevoerd richting Auschwitz-Birkenau en enkele kleinere kampen. Twee derde van de gedeporteerden werd onmiddellijk na aankomst vergast. Bij de bevrijding van de kampen waren er nog maar 1.395 in leven. In de oude kazerne vind je een memoriaal. Het brengt talloze mensen in herinnering die hier vol wanhoop en in grote angst verbleven en die later in onzegbare omstandigheden omkwamen. Voor de bezoekers is het een gelegenheid om de slachtoffers in stilte te herinneren en te buigen voor hun gedachtenis.

Na het bezoek wandelt u naar de binnenstad van Mechelen en rond 18.30 uur dineren we in een goed restaurant.

Praktisch: 

Vertrek donderdag 28 februari: AMaaseik C.C. 08.00 u,  Neeroeteren Maaseikerlaan 08.10 en As a.d. Kerk 08.30 u 

50énM prijs: € 55 inbegrepen gidsen, lunchpakket, inkomgelden en diner.

Over te maken op rekening 50énM: BE53 7350 2872 8253. De vereniging is niet aansprakelijk voor gebeurlijke ongelukken, lichamelijke en/of materiële schade. Inschrijven zo spoedig mogelijk. Vol=Vol en dat is maximaal 48 deelnemers

Bel: Yvonne 089-56.40.86 of 0472-69.17.15 of Simone 089-56.42.02 of 0498-40.95.75 of Elvire 0476-31.16.44 of mail 50enm@hotmail.com

U bent ingeschreven na aanmelding en nadat uw betaling is ontvangen.

 

 

Inschrijven voor deze activiteit