Zoek een activiteit

FedOS Nationaal

Federatie
Onafhankelijke
Senioren vzw

Zaterdagplein 6
1000 Brussel

Tel.: 02 218 27 19
Fax: 02 219 98 43
info@fedos.be

Donderdag 8 februari- Antwerpen

« Terug naar het overzicht

Dit havengebied is één van de meest uitgestrekte industriezones van de Benelux, maar het zijn vooral de enorme havendokken en het grootste sluizencomplex ter wereld die de show stelen op deze rondrit. Een met de haven vertrouwde gids maakt ons wegwijs in de revolutionaire wereld van de container en verheldert verbazende feiten en cijfers. Maar er is ook aandacht voor het ongekende verleden en de ambitieuze toekomstdromen. Zo krijg je het boeiende verhaal van de Napoleontische dokken, de landverhuizers van de Red Star Line, de Antwerpse naties, de stille getuigen van de verdwenen polderdorpen, de uitbreidingsplannen en de uitdieping van de Schelde, de levensader voor onze bruisende wereldhaven. Na de rondrit is het tijd om te lunchen waarna de bus ons afzet nabij de Vrijdagmarkt.

Museum Plantin-Moretus is het enige museum in de wereld dat op de Unescolijst van het Werelderfgoed staat. Het is een combinatie van een patriciërswoning uit de 16e tot 18e eeuw, een drukkersbedrijf gesticht rond 1550 en actief tot in de 19e eeuw, een collectie kunst en een verzameling manuscripten en boeken. Plantin was een van de grootste drukker-uitgevers van zijn tijd en de Moretussen maakten barokboeken. Onder meer Peter Paul Rubens werkte voor hen. De Fransman Christoffel Plantijn vestigde zich omstreeks 1550 in Antwerpen. In 1555 richtte hij zijn vermaarde drukkerij-uitgeverij op, wat hem de titel van eerste industriële drukker uit de geschiedenis opleverde. Officina Plantiniana, zoals Plantijn zijn uitgeverij doopte, bleek een succesvol bedrijf. Het groeide uit tot een multinational met filialen in Leiden en Parijs. Ruim 300 jaar werd het bedrijf recht gehouden, eerst door Plantijn zelf, later door zijn opvolgers, de familie Moretus. In 1876 verkocht Edward Moretus de hele site, woonhuis en drukkerij aan de stad Antwerpen met de vraag om het om te vormen tot een museum. De prachtige woning hangt en staat nog vol met wandtapijten, goudleer, schilderijen en beeldhouwwerken. Aan de muren hangen portretten die de familie Moretus bij Rubens bestelde. De binnentuin van het museum is een oase van rust die er nog net hetzelfde bij ligt als toen. Op de eerste verdieping ligt de focus op de uitgeverij waarmee Plantin en zijn nazaten Antwerpen op de kaart zette. Aan de hand van tien topwerken die de wereld mee vorm gaven, ontdek je hoe belangrijk de uitgeverij geweest is voor de ontwikkeling van de mensheid - niet voor niets zijn de archieven van het museum erkend als Memory of the World. Als kers op de taart staan hier de oudste drukpersen ter wereld, die dateren van omstreeks 1600. 

Hierna heeft u ruim de tijd om de winkelstad Antwerpen te bezoeken. Antwerpen is op de eerste plaats een winkelstad met vele winkelstraten. Gelukkig liggen er ook enkele winkelcentra dicht bij deze winkelstraten zodat je op enkele seconden kan schuilen als het slechter weer wordt. De Meir is een van de grootste winkelwandelstraten van België. In de historische gebouwen zijn zowat alle grote internationale winkelketens vertegenwoordigd. Ook ‘de weg naar de Congoboot’ liep hierlangs, de verkeersas die van het Centraal Station naar de Scheldekaaien liep, waar de grote passagiersschepen aanmeerden die naar het vroegere Belgisch Congo voeren. Diner om 18 uur en rond 19.30 u rijden we terug naar huis. Aankomst Maaseik rond 21.00 uur.

Praktisch: 

Vertrek donderdag 8 februari Maaseik C.C. 08.30 u. , Neeroeteren Maaseikerlaan 08.40 u en As a d Kerk 09 u.

50énM prijs: € 55 inbegrepen gidsen, inkomgelden, en diner.

Over te maken op rekening 50énM: BE53 7350 2872 8253. De vereniging is niet aansprakelijk voor gebeurlijke ongelukken, lichamelijke en/of materiële schade. Inschrijven zo spoedig mogelijk. Vol=Vol en dat is maximaal 48 deelnemers

Bel: Yvonne 089-56.40.86 of 0472-69.17.15 of Simone 089-56.42.02 of 0498-40.95.75 of Elvire 0476-31.16.44 of mail 50enm@hotmail.comU bent ingeschreven na aanmelding en nadat uw betaling is ontvangen

 

 

Inschrijven voor deze activiteit