Zoek een activiteit

FedOS Nationaal

Federatie
Onafhankelijke
Senioren vzw

Zaterdagplein 6
1000 Brussel

Tel.: 02 218 27 19
Fax: 02 219 98 43
info@fedos.be

'Gouden Liliane' & 'groene' zuster

« Terug naar het overzicht

Tussen de druppeltjes door stuurt de gps ons naar Ruddervoorde. In een straatje, dat de gps nog niet kent, vinden we het stekje van ‘onze’ Liliane De Baene. We mogen parkeren op haar grasveldje en worden hartelijk ontvangen met dampende koffie en een koekje. Mooie bloemetjes op de tafel… Liliane heeft haar best gedaan. En dan trekken we naar haar zolder, waar Lilianes levenswerk aan de muren hangt. Honderden schitterende iconen kijken ons sereen aan. De heiligen en de gouden gloed brengen ons naar hogere sferen.

Liliane vertelt dat ze ooit een workshop in de Ardennen volgde en zo onverwachts gebeten werd door de kunst van het iconen schilderen. Het liet haar niet meer los en jarenlang legde ze zich op deze eeuwenoude techniek toe. Een techniek die trouwens compleet natuurlijk is, inclusief witte wijn en eieren! Proeven is echter af te raden…

Omdat we met zovelen zijn, werd de groep opgesplitst in twee. En terwijl de ene groep geboeid naar Liliane luistert, wordt de andere groep meegevoerd met het verhaal van Mark Verkeyn, de voorzitter van kunstgroep Houtland. Hij is niet alleen gepassioneerd door kunst, maar duidelijk ook door geschiedenis. Dankzij zijn betoog kunnen we ons levendig voorstellen hoe desolaat en landelijk de streek hier zo’n honderd jaar geleden was.

Onderweg naar het diocesaan centrum Groenhove in Torhout zien we hier en daar inderdaad nog oude boerderijtjes. Helaas is de voorziene wandeling niet aan de orde: dankzij de regen is het gebied te zompig. Maar niet getreurd, zuster Dominique blijkt een geboren vertelster te zijn en we hangen aan haar lippen. De zuster die een universitair diploma natuurbeheer op zak heeft, is ook verantwoordelijk voor het park/natuurgebied. Het kan niet in betere handen zijn. Met kennis van zaken en passie voor de natuur weet zij ons te begeesteren. “In de natuur is alles verbonden. Elk organisme heeft een ander organisme nodig. De boom kan niet zonder de paddenstoel en de paddenstoel kan niet zonder de boom. Vermietig het ene en je vernietigt alles.”