Zoek een activiteit

FedOS Nationaal

Federatie
Onafhankelijke
Senioren vzw

Zaterdagplein 6
1000 Brussel

Tel.: 02 218 27 19
Fax: 02 219 98 43
info@fedos.be

Het zuiden van Duitsland en de Elzas woensdag 12 t/m maandag 17 september

« Terug naar het overzicht

Aan de ene kant is het de bakermat van de automobielindustrie en bedrijven met een enorme economische impact. Aan de andere kant is het een land uit een plaatjesboek met uitgestrekte bossen en romantische plaatsen. Een regio met uitgestrekte bossen, glooiende heuvels, heerlijke wijn, burchten, kastelen en historische steden. Het is een land voor genieters. Meer culinaire sterren dan in Baden-Württemberg zal je in Duitsland niet vinden en beter weer (meestal) ook niet. Baden-Württemberg grenst in het zuiden aan Zwitserland en het Bodenmeer, in het westen aan Frankrijk, in het noorden aan de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Hessen, en in het oosten aan de Duitse deelstaat Beieren. Baden-Württemberg bestaat uit de voormalige landen Baden en Württemberg en uit een voormalige exclave van Pruisen, de Hohenzollerische Lande. Na de Tweede Wereldoorlog behoorden Noord-Baden en Noord-Württemberg tot de Amerikaanse bezettingszone en het zuiden met Hohenzollern tot de Franse bezettingszone. De Amerikanen stichtten in 1945 op hun gebied de nieuwe deelstaat Württemberg-Baden met als hoofdstad Stuttgart. De Fransen maakten van Zuid-Baden een nieuwe, verkleinde deelstaat Baden (hoofdstad: Freiburg im Breisgau).

Elzas-Lotharingen, bestaande uit de qua bevolking en natuur geheel verschillende gebieden Elzas en Lotharingen, was een Duitse provincie ("Reichsland"). De gebieden waren door de Duitse overwinning in de Frans-Duitse Oorlog van 1870/71 aan Duitsland toegewezen en moesten door de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog in 1918 weer aan Frankrijk worden afgestaan. Elzas-Lotharingen telde in 1914 1,8 miljoen inwoners (onder wie 200.000 Franstaligen). De Elzas behoorde sinds 870 tot het Oost-Frankische (Duitse) Rijk. In de Dertigjarige Oorlog (1618-48) kreeg Frankrijk voor het eerst vaste voet in de Elzas en kreeg bij de Westfaalse Vrede (1648) delen ervan in bezit. In 1681 bezetten de Fransen Straatsburg en in 1697 (Vrede van Rijswijk) waren ze tot aan de Rijn gevorderd. Maar de Elzas ging niet in Frankrijk op; het was slechts een buitengebied van de Kroon en de culturele onafhankelijkheid van de Duitse bevolking werd gerespecteerd. De Franse Revolutie maakte ook hieraan een eind, slokte de laatst overgebleven Duitse enclaves op en verdeelde de Elzas in twee departementen. Sindsdien was er sprake van een sterke "verfransing" van het gebied. Duitse pogingen op het Congres van Wenen (1815) om de Elzas terug te krijgen faalden. De dorpen in de Elzas zijn zo schilderachtig dat je van tijd tot tijd toch twijfelt of de hele streek niet is bedacht. De mooie straatjes met de prachtige kleurrijke huizen, de bruggetjes met hun kapelletjes, de kastelen en de valleien met de uitzonderlijke goede balans tussen bossen en wijngaarden. Naast de gekende steden en plaatsen, de Elzaswijnroute, de bergen en meer vind je hier ook de kapel van de tranen, die gebouwd is in de Middeleeuwen op een begraafplaats. In deze kapel zou Sint Odile gerouwd hebben om de dood van haar vader. 

De Bodensee, het grootste Duitse meer, ligt op de grens van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Vanwege de beschutte ligging groeien op enkele plaatsen, zoals op het eiland Mainau, zelfs palmbomen. De combinatie van het prachtige meer en het glooiende heuvellandschap met tal van bezienswaardigheden maken de regio tot een van de geliefdste vakantiebestemmingen van Duitsland. Mainau wordt ook wel het ‘bloemeneiland’ genoemd. Het eiland is eigenlijk bedekt met één groot park dat is aangelegd rondom het barokke paleis. De roem van het eiland Reichenau is vooral te danken aan het benedictijner klooster dat hier in 724 door de H. Pirmin werd gesticht en dat zich tot een centrum voor kunst en wetenschap ontwikkelde. Met name de verluchte handschriften uit de tijd van Otto de Grote (10de eeuw) zijn wereldberoemd. Er zijn allang geen monniken meer op het eiland. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de St. Georgkirche met unieke 1000 jaar oude fresco’s en het Münster St. Maria und Markus.

De stad Freiburg een goed uitgangspunt. Freiburg ligt op de grens met Zwitserland en de Elzas Er is een prachtige historische binnenstad met veel middeleeuwse bezienswaardigheden. Logeren doen we in 4 sterren Novohotel Freiburg am Konzerthaus. Dit hotel biedt moderne accommodatie en een spa met een binnenzwembad en een sauna. U loopt in 10 minuten naar de historische binnenstad van Freiburg. We bezoeken de stad met een gids, maken een uitstap in de omgeving van de stad met plaatsen als Breisach en Feldberg, maken een dagtocht door de Elzas en bezoeken o.a. het bloemeneiland Mainau. De afstand tot Freiburg is 525 km. Zowel op de heen- als op de terugweg kiezen wij voor ruime rustpauzen.

Praktisch:

50énM prijs: € 655 - toeslag 1 persoon op kamer € 175

Inbegrepen alle excursies, verblijf op basis van half pension. Exclusief verzekeringen, fooien, niet genoemde middagmaaltijden, inkomgelden, drank en persoonlijke uitgaven. Een prachtvolle reis met voldoende rustpunten, een prettig verblijf en uitstekend eten. De vereniging is niet aansprakelijk voor gebeurlijke ongelukken, lichamelijke en/of materiële schade. Bel: Yvonne 089-56.40.86 of 0472-69.17.15 of Simone 089-56.42.02 of 0498-40.95.75 of Elvire 0476-31.16.44 of mail 50enm@hotmail.com 

Om zicht te hebben op uw mogelijke interesse kunt u met voorbehoud van deelname inschrijven voor deze reis.

 

 

Inschrijven voor deze activiteit