Zoek een activiteit

FedOS Nationaal

Federatie
Onafhankelijke
Senioren vzw

Zaterdagplein 6
1000 Brussel

Tel.: 02 218 27 19
Fax: 02 219 98 43
info@fedos.be

Laat je inspireren door sterke lokale verhalen!

« Terug naar het overzicht

Hoplr buigt community building om in zorgzame buurten

Jennick Scheerlinck, oprichter van Hoplr, kwam ons wat meer vertellen over de visie achter Hoplr. Via Hoplr kun je in contact komen met de mensen uit je buurt. Je kunt er dingen vragen, zoeken, suggereren en je kunt er ook gewicht geven aan bepaalde onderwerpen voor jouw openbaar bestuur. Via het online ontmoeten wil Hoplr het offline ontmoeten, het fysiek contact, opnieuw gaan stimuleren.

Kwaliteitsvol ouder worden in de buurt

Leen Heylen vertelde ons over het onderzoek van VONK 3. Zij stelden zes bouwstenen vast die in de praktijk kunnen helpen om buurtnetwerken op te zetten. Dit onderzoek wil een antwoord geven op de eenzaamheid en het sociaal isolement bij ouderen om ook die groep van ouderen zo lang en zo goed mogelijk thuis te laten wonen.

Ouderenadviesraad Genk - Oost West Thuis Best

De adviesraad 55+ is een orgaan dat zeer goed samenwerkt met de diensten van de stad. Zij hebben hun eigen tijdschrift, doen tal van projecten en verdelen al dit werk onder zes werkgroepen. Hun grootste project tot nu toe was 'Oost West Thuis Best' waarbij ze werk maakten van de vraag hoe het wonen voor ouderen er zou moeten uitzien in 2030.

Ouderenadviesraad Rotselaar

Het enthousiasme van Jos en Mieke was overduidelijk. Hun werking baseren ze voor een groot stuk op het behoeftenonderzoek uit 2016. Ze brachten ook al een uitgebreide seniorengids uit en schreven een stevig memorandum voor het openbaar bestuur.

BuurtPensioen

Buurtpensioen is een netwerk van buren die elkaar helpen in het dagelijks leven. De basis van dit project is de wederkerigheid. Als je iets vraagt aan iemand, heb je zelf ook wel zaken te bieden die iemand anders kunnen helpen. Eens dit loopt, creëer je een dynamiek die de sociale cohesie in een buurt drastisch versterkt.

Topsprekers en een fijn publiek!

Wij bedanken alle aanwezigen voor hun komst en alle sprekers voor hun inspiratie. De presentaties van Hoplr, Leen Heylen en de adviesraad 55+ uit Genk vinden jullie aan de rechterkant en kan gedownload worden.

Wie op de hoogte wil blijven van de fantastische activiteiten die FedOS organiseert en de algemene werking, kan zich inschrijven op de nieuwsbrief via https://www.fedos.be/mvc/inschrijvennieuwsbrief.jsp