Zoek een activiteit

FedOS Nationaal

Federatie
Onafhankelijke
Senioren vzw

Zaterdagplein 6
1000 Brussel

Tel.: 02 218 27 19
Fax: 02 219 98 43
info@fedos.be

Op bezoek bij baars en kaas

« Terug naar het overzicht

"Hé lekker stuk", dat is de favoriete quote van het ecologische project in Kruishoutem waar een gemotiveerde ploeg omegabaars kweekt. Dit is een uniek project en we zijn dus maar al te nieuwsgierig om het bedrijf te verkennen. 

We trekken bijzonder sexy sloefjes over onze schoenen en duiken de zwoele kweekruimte in. Spijtig genoeg mogen we binnen geen foto's nemen. De gids vertelt enthousiast over het proces en we proeven zelfs wat vissenvoer. Droogjes. De beestjes zwemmen rond in warme betonnen kweekvijvers waarvan elke parameter onder controle gehouden wordt. Op het einde van de rit belandt er een stevige, gezonde vis op je bord. 

De oprichter van het bedrijf is Stijn Van Hoestenberghe. Hij wou iets doen aan de steeds toenemende druk op de visbestanden en zeeën. Hij is zich heel goed bewust van het verlies aan biodiversiteit onder water en probeert op deze manier een antwoord te bieden. Hoedje af voor Stijn! 

Nog onder de indruk van zoveel idealisme en ondernemerschap rijden we onze lunch tegemoet. Geen omegabaars op ons bord, maar wel zeer lekkere aspergesoep, overvloedig veel gebraad en kroketjes en de trots van de streek: een smeuïge mattentaart! Hmmmm. 

Met onze maag vol, springen we opnieuw op de bus. Door berg en dal (het pajottenland is alles behalve plat) zetten we koers naar de Beverse kaasmakerij. De koetjes kijken nieuwsgierig op en gastheer Willy brengt ons gezwind naar de chalet voor een smakelijke uitleg over het familiale melkveebedrijf en kaasatelier.

Zij werken op een zeer natuurlijke en authentieke manier, maar ook met behulp van de modernste technieken. Dankzij de enkelband kunnen de raskoeien computergestuurd herkend en gemolken worden. Elke koe heeft een uniek profiel, met andere noden.  Het systeem geeft hen als het ware een 'gepersonaliseerde' behandeling. 

De superverse melk wordt vervolgens verwerkt tot verschillende originele halfharde kazen. Er zijn kazen met zeewier, bier, noten, brandnetel enzovoort. Bewaarmiddelen of kleurstoffen komen er niet aan te pas. De Beverse kaasmakerij is gespecialiseerd in de kleine handgemaakte bolletjes. Willy vertelt fier dat hun kazen onder andere op tafel komen in het restaurant van de televisiezender VTM.

We bewonderen de gouden bolletjes die acht weken lang liggen te rijpen op houten rekken en op tijd en stond eens omgedraaid worden. Ze worden 'beschilderd' met een beschermingscoating. Willy vertelt in geuren en kleuren! Als fantastische afsluiter laat hij ons in de chalet proeven van heerlijke streekbieren en uiteraard... de smakelijke kazen! Wat wil een mens nog meer?