Zoek een activiteit

FedOS Nationaal

Federatie
Onafhankelijke
Senioren vzw

Zaterdagplein 6
1000 Brussel

Tel.: 02 218 27 19
Fax: 02 219 98 43
info@fedos.be

Toptomaten en robotchirurgen... het relaas!

« Terug naar het overzicht

Tomato Masters

Het tomatenbedrijf in Deinze loopt er niet mee te koop, maar hun meerwaarde ligt in hun duurzame productieproces. Nergens komen pesticiden aan te pas. In de plaats daarvan werkt men samen met de natuur… slim en rendabel! De jonge plantjes groeien in een substraat van onder andere steenwol. Sluipwespjes bestrijden de vervelende plaag ‘witte vlieg’. En spontaan fladderden er vogels binnen die de rupsen wegpikken.

De gigantische serre is indrukwekkend om te zien. Dankzij een sluis konden we een blik werpen op de vruchten. Die sluis is nodig om de plantjes te beschermen. Je weet nooit welke schimmel er aan de schoenzolen van een bezoeker kleeft. In de sluis rijden er tomatenwagentjes op batterijen automatisch af en aan. Een grappig zicht.

Zo’n 55 medewerkers werken er meestal in het familiebedrijf. Maar de grootste werkers zijn… de hommels. Sinds 1988 bestuiven zij op natuurlijke wijze de planten en dat was toen uniek in België!

Alle energie haalt het bedrijf uit haar eigen WKK (Warmtekrachtkoppeling), een mini-elektriciteitscentrale. Enorme bassins vangen het regenwater op, want in de zomer drinken de tomaten samen zo’n 600 000 liter water per dag!     

Wil je proeven van deze Oost-Vlaamse trots? 60 % wordt geleverd aan GB-Carrefour. De rest gaat naar de veiling in Hoogstraten. Naar het schijnt zijn deze ‘Flandria Elites’ veel smaakvoller dan de flauwe ‘Hollandse waterbommen’…

 

ORSI Academy, het opleidingscentrum voor robotchirurgie

Iets helemaal anders is ORSI, het onderzoekscentrum waar men zich verdiept in de robotchirurgie. Vanuit alle hoeken van de wereld komt men hier leren hoe men moet opereren op ‘minimaal invasieve’ wijze. Door kleinere incisies te hanteren, brengt men zo min mogelijk schade toe aan zachte weefsels.

Dit centrum is enig in zijn soort, een paradepaardje. De buitenkant van het gebouw zou het nochtans niet uitstralen… die ziet er erg bescheiden uit. Maar de werken aan een nieuw ultramodern onderkomen zijn wel al begonnen!

Wij konden een nieuwsgierige blik werpen op de oefensessies van de chirurgen. Dat zag er niet simpel uit… In plaats van naar de patiënt, kijk je als chirurg immers naar een scherm. De robot heeft bovendien drie armen! Met je handen kan je sturen, maar ook je voeten moet je gebruiken om de robot te bedienen. Fascinerend.

In principe zou je operaties aan de andere kant van de wereld kunnen uitvoeren, maar dat wordt nu nog niet gedaan. Een verzekeringskwestie… De ontwikkelingen en innovaties volgen in razend tempo in deze branche. Het laatste hebben we hiervan nog niet gehoord.

In hoofdzaak wordt deze technologie gebruikt in de urologie, omdat hier erg veel precisie vereist is, maar ook andere disciplines volgen. The sky is the limit… Maar menselijke chirurgen zullen er voorlopig nog altijd nodig zijn. Iemand moet die onderdelen besturen!