Zoek een activiteit

FedOS Nationaal

Federatie
Onafhankelijke
Senioren vzw

Zaterdagplein 6
1000 Brussel

Tel.: 02 218 27 19
Fax: 02 219 98 43
info@fedos.be

Verbroederen in Zichem en Averbode

« Terug naar het overzicht

De Fedossers van Vlaams Brabant en Brussel hielden op 12 oktober rendez-vous in Zichem! Het geduld van de Brusselse Ketten werd wel beproefd. De ring rond Brussel zat voor de verandering potdicht en zij konden urenlang autootjes tellen. De koffie en koek smaakten des te beter in het aangename café ‘Wij heeren van Zichem’.

Onder de leiding van een zeer welbespraakte gids maakten zij kennis met het dorp Zichem dat zich hulde in een stralend zonnetje. De gids kreeg hen zo ver om uit volle borst ‘Wij zijn de mannekes van plezier’ mee te zingen, het themalied van de beroemde tv-reeks ‘Wij heren van Zichem’. Een geweldig moment!

Ook in het charmante huis van Ernest Claes verwonderde de gids ons met allerlei weetjes en ‘insights’. Ernest Claes heeft het zelf niet meer meegemaakt, maar zijn huisje werd ooit zelfs bezocht door Koning Boudewijn, een mooi eerherstel voor de schrijver die tijdens de oorlog onterecht een beetje was zwart gemaakt.

De magen begonnen te knorren en werden gevuld met erg lekkere stoofvlees en kroketjes. In de saus pruttelde uiteraard het abdijbier van Averbode. Want ondertussen waren we aangekomen op de abdij van… juist ja, Averbode. Het restaurant is er ondergebracht in de nieuwe gebouwen van ‘Het Moment’, een soort van beleveniscentrum binnen de muren van de abdij.

Proeven, genieten en beleven staat tegenwoordig centraal in Averbode en we kregen een aangename rondleiding langs de kaasmakerij, bierinstallatie, gebouwen van de Norbertijnen, waskot, uitgeverij… Soms wel jammer dat we vooral de buitenkant te zien kregen, maar hé, we klagen niet, want de zon scheen. En enkelen vonden alsnog de weg naar de abdij en de gekende ‘lekdreef’ voor een superlekker ijsje van ‘Roos’!  

En terwijl de Vlaams-Brabanders vlotjes huiswaarts richting Leuven tuften, belanden de Brusselaars opnieuw in een tergend trage file.  Volgende keer moet iemand echt zijn toverstafje meebrengen, maar gelukkig behielden de Fedossers hun vrolijke positiviteit!