Nieuwsarchief

Federatie
Onafhankelijke
Senioren vzw

Zaterdagplein 6
1000 Brussel

Tel.: 02 218 27 19
Fax: 02 219 98 43
info@fedos.be

Nieuwsoverzicht 2017

29/11/2017  Mentor2Work
19/11/2017  John Reels in concert
24/08/2017  FedOS data voor 2018!
18/05/2017  De beklimming van de berg Alzheimer

Momenteel is het klimseizoen in Nepal volop aan de gang. Tijd dus om een alternatieve beklimming voor te stellen: deze van Poon Hill samen met mensen met jongdementie en hun partners. De beklimming werd gefilmd en in een documentaire en een boek gegoten.

De bergen symboliseerden de schijnbare onoverwinnelijkheid van het omgaan met jongdementie, maar vooral: de tocht toonde aan dat het best nog mogelijk is om met dementie op reis te gaan. Als Nepal lukt, dan lukken de Ardennen of de Alpen ook nog wel, of een verblijf in een gastenkamer mits de nodige randvoorwaarden. Omdat mensen met jongdementie, ondanks hun aandoening, nog tot veel in staat zijn en onze ogen openen voor hun verhaal. Als je hun leefwereld maar leert kennen. Daarom laten we hen in het boek en in de film zelf aan het woord, naast de begeleiders. 

Die begeleiding bestond uit zanger-schrijver-dichter Rick de Leeuw, directeur van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen Jurn Verschraegen en diensthoofd ouderenpsychiatrie Mathieu Vandenbulcke. Deze laatste pleit ervoor dat we geen muren bouwen rond mensen met dementie, maar dat we hen blijvend als persoon met capaciteiten benaderen, ook al worden die minder. Geen makkelijke klus, zo blijkt uit de interviews met de echtparen die in het boek beschreven staan. Toch zijn ze hoopvol en willen ze meer in het ‘nu’ leven. Wat later komt zien ze wel. Tegelijk wil men met het boek en de documentaire een start geven van een meer omvattende beweging waar mensen met dementie en andere psychische aandoeningen zich kunnen ontspannen en elkaar ondersteunen.

Meer info over dit project en over de film en het boek vindt u via de links.