Nieuwsarchief

Federatie
Onafhankelijke
Senioren vzw

Zaterdagplein 6
1000 Brussel

Tel.: 02 218 27 19
Fax: 02 219 98 43
info@fedos.be

Nieuwsoverzicht 2020

20/08/2020  BERTHY STAS op zoek naar INA STABERGH

 

In het boek 'Een Leven vol Woorden' -  dat naar aanleiding van '40 jaar schrijven' - half augustus 2020 verschijnt, krijgt de lezer een inkijk in het levensverhaal van iemand wiens pad niet altijd over gladde wegen liep. Haar leven hing meermaals aan een zijden draadje:

door een ingewikkelde hersenoperatie halverwege de jaren '60,  tien jaar later een inwendige bloeding na een galoperatie en een totale verlamming (in 2011) door het syndroom van Guillain-Barré. Na een maandenlange revalidatie kwam alles weer goed.

Ondanks de vele hindernissen is Berthy erin geslaagd om ook woorden om te zetten in daden. In haar jeugdjaren was zij niet alleen actief in de jeugdbeweging in Bekkevoort en Assent maar ook in binnen-en buitenland als monitrice bij meerdere kampen voor jongeren in alle leeftijdsgroepen.

Door het klassieke patroon van een biografie te doorbreken is 'Een Leven vol Woorden' een vlot leesbaar boek geworden voor iedereen. 

Als partner, moeder en oma van drie kinderen en zes kleinkinderen is Berthy erin geslaagd dingen te doen die op het eerste gezicht onmogelijk lijken; toch heeft ze het allemaal verwezenlijkt:
voltijds lerares in het middelbaar onderwijs, vakbondsafgevaardigde, schrijfster, voorzitter literaire vereniging Apollo, organisator van evenementen in scholen, verenigingen en socio-culturele organisaties. Samen met vertalers, uitgevers, beeldend en muzikale kunstenaars, lokaal- en bovenlokaal cultuurbeleid werkte zij een aantal mooie projecten uit. Zij gaf ook lezingen in scholen, bibliotheken en voor een breed publiek, was ook docente 'Creatief Schrijven' voor jongeren en volwassenen én promotor van beginnend schrijftalent.

Haar sociaal engagement is - met vele hoogtepunten - terug te vinden in haar leven en werk, ook tijdens haar periode als eerste stadsdichter van Diest (eerste stadsdichteres van Vlaanderen) en later als eerste Hagelanddichter. Steeds wist zij in haar gedichten de juiste accenten te leggen en bij velen de gevoelige snaar te raken. Meerdere van haar gedichten werden permanent geplaatst in binnen-en buitenland (zie www.straatpoëzie.nl ).

Niet zonder reden kreeg Ina Stabergh de titel van 'Ambassadeur tegen alle vormen van geweld' en 'Culturele Ambassadeur van het Hageland' (zie http://users.skynet.be/ina.stabergh/ ).

Leven en schrijven is voor haar nooit geheel vrijblijvend en dat hoopt zij nog gedurende vele jaren te kunnen doen.

Ooit schreef Ina: 'Woorden zijn als kiezelsteentjes, die in het water geworpen, rimpels vormen, die op hun beurt de weg openen naar andere mogelijkheden.

Ik ervaar elke ontmoeting als een mogelijkheid om te herinneren.'

Vandaar dat de namen van collega-schrijvers, vrienden en symphatisanten én plaatsen die in het boek voorkomen, ontelbaar zijn.  Een 40-tal interessante bijdragen van hen zijn in het boek opgenomen.

 

09/04/2020  Famileo houdt contact
09/04/2020  Kwisvraag 4
09/04/2020  FedOS Blijft Bezig
16/03/2020  Blijven Verbinden