Nieuwsarchief

Federatie
Onafhankelijke
Senioren vzw

Zaterdagplein 6
1000 Brussel

Tel.: 02 218 27 19
Fax: 02 219 98 43
info@fedos.be

Nieuwsoverzicht 2020

09/04/2020  Famileo houdt contact
09/04/2020  Kwisvraag 4
09/04/2020  FedOS Blijft Bezig
16/03/2020  Blijven Verbinden
01/01/2020  Snel en eenvoudig piano leren spelen via Notus

 

U heeft er altijd van gedroomd piano te leren spelen en muziek te kunnen lezen?

Het is niet te laat. FedOS start een pilootproject PIANO voor geïnteresseerde senioren. Het project steunt op een speciaal voor senioren ontwikkelde nieuwe piano didactiek. Zelfs als je denkt dat je te oud bent, dat je vingers te stram zijn of dat je niet voldoende zal kunnen onthouden, is het toch mogelijk. Zonder stress, zonder afzonderlijke notenleer, zonder toetsen/examens of zingen in een klas. Senioren met wat schrik voor groepen moeten zich geen zorgen maken, het onderricht is individueel aan de piano met een professionele pianoleerkracht.

De nieuwe didactiek houdt terdege rekening met individuele beperkingen eigen aan de oudere leeftijd en zelfs indien je maar met één hand kan spelen. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat het leren spelen van genoteerde muziek op een instrument bijzonder heilzaam is voor de werking van de hersenen en de gekende geestelijke ouderdomsziektes tegenwerkt. De nieuwe didactiek is heel degelijk en gedurende twee jaar praktisch bewezen onder de vleugels van het Kon. Conservatorium Antwerpen in samenwerking met Ma’Go Antwerpen.

De individuele lessen zullen doorgaan in Brussel. Voorkennis van piano of klassieke notenleer is niet nodig.

Geïnteresseerd (en met zelfs een beetje twijfel)? Geef zeker uw naam en contactgegevens door aan Lise Leonard, tel. 02/218 27 19, mail: liseleonard@fedos.be. We houden u dan op de hoogte wanneer het project van start gaat en alle verdere details. Bij voldoende inschrijvingen en een lesgever kan het project van start gaan.

Meer weten: contacteer de ontwikkelaar van de nieuwe didactiek: Erwin Clauws, tel. 056 60 98 05, mail: info@notus.world

Piano leerkracht/lesgever gezocht!

Voor een pilootproject met volwassenen/senioren in het Brusselse zoekt Fedos onder zijn leden (of familie, vrienden of kennissen van leden) een leerkracht voor volwassenen piano onderwijs, niveau leek/beginner. Ervaring als leerkracht is niet noodzakelijk maar welkom.

Hij/Zij zal pianolessen geven volgens een nieuwe didactiek aan geïnteresseerde senioren zonder vooropleiding of kennis van piano en notenleer. Een recent tweejarig pedagogisch praktisch onderzoek aan het Kon. Conservatorium Antwerpen en in samenwerking met Ma’Go Antwerpen heeft van de nieuwe didactiek de bijzonder positieve en vlugge resultaten met volwassen leken bevestigd. Het is een geïntegreerde didactiek, nl. alle noodzakelijke muziektheorie is logisch en volgens praktische behoefte geïntegreerd in de lessen aan de piano.

De leerkracht moet geen bijzondere inspanning doen om zich de nieuwe didactiek eigen te maken, een 2 uur durende workshop is voldoende.

De belangrijkste kenmerken van de nieuwe didactiek zijn:

  • slechts 7 notenbalkplaatsen memoriseren om alle noten voor de 52 witte toetsen te kunnen lezen en spelen;
  • na drie maanden kan een beginnende leek alle noten voor de 88 pianotoetsen lezen en quasi foutloos spelen in eenvoudige stukjes met basis pianotechniek;
  • vanaf het begin kan in alle toonaarden worden gespeeld zonder memorisatie van voortekening en toonladders;
  • leerlingen evolueren vlug en enthousiast omdat na drie maanden basisstudie de focus voor 100% ligt op pianotechniek en interpretatie omdat het leren lezen van alle noten dan reeds definitief voorbij is.
  • de nieuwe didactiek kan alle niveau’s aan, het is geen opstap naar de conventionele didactiek.

Geïnteresseerd om mee te werken aan dit pilootproject, contacteer Lise Leonard, tel. 02/218 27 19, mail: liseleonard@fedos.be of contacteer de ontwikkelaar van de nieuwe didactiek Erwin Clauws, tel. 056 60 98 05, mail: info@notus.world